Hitna stanja

Hitna pomoć za pse, mačke i ostale životinje

Gubitak svesti (sinkopa) kod pasa i mačaka

Sinkopa predstavlja iznenadan kratkotrajni gubitak svesti sa gubitkom položajnog tonusa, nakon čega se životinja po pravilu u potpunosti oporavlja spontano. Termin predsinkopa je pojam koji opisuje slabost zadnjih ekstremiteta, generalizovanu slabost, ataksiju ili poremećaj svesnosti. Najčešće se javlja kao posledica kompromitovane cerebralne cirkulacije. Jedan od glavnih razloga za nastanak sinkope je poremećaj u srčanom ritmu (aritmije).

Veoma je važno, ali u praksi nije uvek jednostavno, razlikovati sinkopu od napada. Kod napada se uglavnom dešavaju “pripremne” radnje koje prethode samom napadu (prodromalni znaci). Kolaps ili sinkopa se uglavnom javljaju iznenada, bez nekog uvodnog ponašanja. Takođe, napadi se javljaju kad je životinja u stanju mirovanja, dok sinkopi uglavnom prethodi neka fizička aktivnost ili uzbuđenje. Nakon napada često životinja ima period oporavka do potpunog vraćanja u stabilno stanje, a nakon sinkope gotovo trenutno se vraća normalnom ponašanju. Iako su navedene razlike primetne u određenom broju slučajeva, to ne može da bude pravilo na osnovu kog procenjujemo i donosimo konačan zaključak da li se radi o sinkopi ili napadu.

Bez obzira da li se radi o sinkopi ili napadu, neophodno je da kontaktirate veterinara koji će na osnovu datih podataka proceniti koji su dalji koraci da bi se postavila dijagnoza i pronašao uzrok. Pregled životinje će obuhvatiti detaljno uzimanje anamneze, opšti klinički pregled, laboratorijska ispitivanja, pa i detaljan kardiološki i/ili neurološki pregled životinje, kao i sprovođenje drugih specifičnih dijagnostičkih procedura (UZ, EHO, EKG, rendgenski snimak, CT ili MRI).