Hitna stanja

Hitna pomoć za pse, mačke i ostale životinje

Toplotni udar kod pasa i mačaka

Pregrevanje kod pasa i mačaka po toplom vremenu nije retka pojava, pogotovo u urbanim sredinama. Zbog težeg kontrolisanja termoregulacije i činjenice da nisu u mogućnosti da se rashlađuju znojenjem, ugroženiji su od nas kada je pregrevanje u pitanju. Životinje često ne mogu da se sklone na adekvatno mesto da bi se rashladile, ali i nepažnjom čoveka mogu biti izložene direktnom uticaju sunca ili visokim temperaturama bez mogućnosti adekvatnog zaklona (ostavljanje u automobilu po suncu, vezivanje na mestima direktno izloženim sunčevim zracima).

Povredjen pas

Toplotni udar koji se javlja kod pasa i mačaka kao posledica pregrevanja dovodi do porasta telesne temperature do nivoa pri kom nastaju značajna oštećenja na organima, otkazivanje organa, pa i mogućeg uginuća.

Životinje koje su sklonije pregrevanju su: gojazne jedinke, brahiocefalične rase pasa i mačaka (engleski i francuski buldog, mops, persijske mačke), psi i mačke sa dugim i bujnim krznom, stare i veoma mlade jedinke, životinje sa postojećim sistemskim oboljenjima (kardiovaskularna oboljenja, respiratorna oboljenja).

Pored izraženo visoke spoljašnje temperature, do toplotnog udara može dovesti i izražena fizička aktivnost pri toplijem vremenu, kao i ostavljanje u toplim i vlažnim prostorijama.

Klinički simptomi koje je bitno da vlasnik prepozna su: ubrzano disanje, uznemirenost, pojačana salivacija, izraženo crvenilo desni i jezika, ubrzan puls, povraćanje i/ili dijareja. Kako bolest napreduje može se javiti i letargija, konfuzija, slabost i kolaps, napadi.

Ukoliko mislite da vaša životinja ima toplotni udar i izložena je pregrevanju, potrebno je da je sklonite sa sunca i iz tople prostorije negde u hlad ili u hladniju prostoriju, da primenite spuštanje telesne temperature pomoću manje količine mlake vode (nikako izraženo hladna voda ili led), možete da koristite pokvašen peškir, ali ga menjajte na svakih 5 minuta. Ponudite manju količinu mlake vode. Obavezno kontaktirajte veterinara i posavetujte se za dalje korake, kao i da li je i kakav tretman dalje potreban.