Urgentna veterina

Hitna pomoć za pse, mačke i ostale životinje

Transfuzija

U urgentnoj veterinarskoj medicini nije redak slučaj da postoji potreba za transfuzijom pune krvi ili njenih derivata. Kod pacijenata koji su izgubili veću količinu krvi, bilo da se radi o akutnim spoljašnjim ili unutrašnjim krvarenjima (krvarenje u abdomenu, grudnom košu, na mestu preloma) ili pak usled hemolize nastale različitim uzrocima (trovanja, hematološka oboljenja, infektivna oboljenja) neophodna je transfuzija.

transfuzija krvi

S obzirom da je transfuzija gotovo uvek hitno potrebna i životno važna, mi, u našoj ambulanti, uvek imamo dostupne jedinice sveže krvi, zahvaljujući našim dobrovoljnim davaocima, koji su nam uvek na raspolaganju.

Banka krvi: Ukoliko želite da Vaš pas ili mačka bude donor krvi, molimo Vas da popunite obrazac (napomena, za doniranje krvi nudimo Vam besplatan klinički pregled životinje, analizu krvne slike i 4D test – test na najčešća infektivna oboljenja krvi – za pse, FIV/FeLv test – za mačke).

Donacija krvi kod pasa

Da bi neki pas bio donor krvi, potrebno je da ispunjava sledeće kriterijume:

  • Min. 27 kg telesne mase,
  • Donori moraju biti fizički zdravi, redovno vakcinisani, testirani negativno na oboljenja koja mogu da se prenesu krvlju (Babesiosis, Heartworm, Ehrlichia, Anaplasma, Boreliosa,…)
  • Davanje krvi je moguće u količini od 22ml/kg na svake 4 nedelje (1x450ml)

Donacija krvi kod mačaka

Da bi neka mačka bila donor krvi, potrebno je da ispunjava sledeće kriterijume:

  • Min. 5 kg telesne mase,
  • Donori moraju biti fizički zdravi, redovno vakcinisani, testirani negativno na oboljenja koja mogu da se prenesu krvlju
  • Davanje krvi je moguće u količini od 15ml/kg jednom mesečno