Hitna stanja

Hitna pomoć za pse, mačke i ostale životinje

Kontuzija Pluća kod pasa

Kontuzije pluća su vrlo česta posledica tupe traume grudnog koša kod pasa i mačaka. Kontuzije karakteriše oštećenje plućne vaskulature i naknadno curenje krvi i plazme u intersticijum i alveole praćeno masivnom infiltracijom inflamatornim ćelijama. Studije na životinjskim modelima su identifikovale karakterističan obrazac progresije lezija posle povreda. Ova progresija je označena početnim intersticijalnim krvarenjem, praćeno početkom  stvaranja intersticijalnog edema, nakon 1-2 h. Čini se da je arhitektura pluća očuvana u ranim intervalima, ali dolazi do infiltracije neutrofilima i monocitima. U 24h od povrede dolazi do masivne infiltracije proteina, crvenih krvnih zrnaca i masivne akumulacije ćelija u vazdušnim prostorima, kada dolazi do gubitka normalne arhitekture plućnog parenhima i masivnog povećanja edema.  Do 48h nakon povrede dolazi do velikog nagomilavanja fibrina, debrisa, granulocita i makrofaga. U ovoj fazi limfni sudovi su prošireni ispunjeni proteinima.  Za 7 – 10 dana nakon povrede dolazi do gotovo potpunog zarastanja sa zaostalim ožiljcima

Stepen povrede se kreće od blage žarišne modrice u jednom plućnom režnju do teškog difuznog krvarenja koje pogađa čitavo plućno krilo. Ozbiljnost kliničkih znakova zavisi od količine zahvaćenih pluća i kreće se od blagih respiratornih znakova do ozbiljnog respiratornog oštećenja ili zatajenja. Pošto oštećenje pluća usled kontuzija može nastaviti da napreduje do 24 do 48 sati nakon trauma i životinje mogu imati adekvatnu respiratornu funkciju, koja se može znatno pogoršati u kasnijem periodu. Stoga je pažljivo praćenje ovih pacijenata od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da se, ako se pojave klinički simptomi, pacijenti mogu pravovremeno lečiti na odgovarajući način.

Nega pacijenata sa plućnim kontuzijama je prvenstveno simptomatska i uključuje terapiju kiseonikom, terapiju bola i lečenje šoka i istovremenih povreda.